Kucharz to kierunek szkoły branżowej przygotowujący do zawodu kucharza. W trakcie nauki uczeń zdobędzie wiadomości i umiejętności związane z techniką i technologią przygotowywania potraw i napojów, sposobem przechowywania oraz ekspediowania potraw. Przydatne są uzdolnienia manualne i plastyczne, które wykorzysta przy aranżowaniu i projektowaniu dekoracji deserów, zakąsek czy dań głównych.
Informacje dodatkowe
Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia
- Kwalifikacja 1: : HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Sylwetka absolwenta
Absolwent zdobędzie wiadomości oraz umiejętności w zakresie:
– sporządzania potraw i napojów zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania,
– wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów,
– przechowywania żywności,
– będzie przygotowany do podjęcia pracy w różnorodnych zakładach zbiorowego żywienia (restauracje, bary, stołówki pracownicze i inne),
– może kontynuować naukę na kursie kwalifikacyjnym dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych.
Perspektywy zawodowe
Uzyskanie kwalifikacji zawodowej umożliwia podjęcie pracy w restauracjach, pubach, barach, gospodarstwach agroturystycznych, stołówkach pracowniczych itp. Absolwent może również założyć własną firmę gastronomiczną.
Kontynuacja nauki
Po uzyskaniu dyplomu w zawodzie kucharz absolwent może kontynuować naukę na poziomie szkoły średniej, a po potwierdzeniu dodatkowej kwalifikacji z zakresu organizacja żywienia i usług gastronomicznych otrzymać dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmioty punktowane podczas rekrutacji:
- Język polski
- Matematyka
- Biologia
- Język angielski
Cukiernik to kierunek szkoły branżowej przygotowujący do zawodu cukiernika. Podczas nauki uczeń zdobędzie wiadomości i umiejętności związane z wytwarzaniem różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów oraz z wykonywaniem dekoracji wyrobów gotowych, dostarczających konsumentowi bogatych wrażeń smakowych i wizualnych. Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają zdolności manualnych oraz plastycznych, a także umiejętności pracy z różnymi tworzywami dekoracyjnymi.
Informacje dodatkowe
Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Sylwetka absolwenta
Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
– stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
– magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
– sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
– wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
Perspektywy zawodowe
Cukiernik może być zatrudniony w zakładach przetwórstwa spożywczego produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie, u prywatnych właścicieli cukierni, kawiarni oraz pokrewnych zakładów gastronomicznych. Może tez podjąć pracę w restauracjach, hotelach, lub otworzyć własną działalność gospodarczą w branży cukierniczej.
Kontynuacja nauki
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Przedmioty punktowane podczas rekrutacji:
- Język polski
- Matematyka
- Biologia
- Język angielski