TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KWALIFIKACJE DLA ZAWODU
K 1 – sporządzanie potraw i napojów
K 2 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych
EDUKACJA PRZEDMIOTOWA – Profil umożliwia zdobycie wiedzy ogólnej oraz kształcenie zawodowe, pozwalające na wykonywanie wybranego zawodu i aktywne funkcjonowanie na zmieniającym się rynku pracy. Absolwent zostanie przygotowany do następujacych zadań zawodowych:
* ocenianie żywności pod względem towaroznawczym oraz jej przechowywanie,
* sporządzanie, ocena organoleptyczna i ekspedycja potraw i napojów,
* planowanie, analizowanie i modyfikowanie sposobu żywienia,
* planowanie, nadzorowanie i rozliczanie produkcji gastronomicznej,
* planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych.
Nauka przedmiotów zawodowych odbywać się będzie w nowoczesnych pracowniach gastronomicznych. Zawodowe kształcenie praktyczne zapewniamy na terenie szkoły z użyciem specjalistycznego sprzętu, m.in.:
* specjalistyczny robot kuchenny,
* ekspres ciśnieniowy do kawy,
* warnik i podgrzewacze stołowe.
Miesięczne praktyki zawodowe uczniowie realizują w renomowanych zakładach gastronomicznych w regionie, w ośrodkach nadmorskich (np. Gdańsk) i górskich (np. Solina, Czarna).
W tym typie szkoły nauczane będą dwa jezyki obce: język angielski oraz język niemiecki – język wiodący w wymiarze 3 godz., a drugi język w wymiarze 2 godz. tygodniowo.
Każdy uczeń będzie mógł korzystać z darmowych podręczników do nauczania wybranych przedmiotów zawodowych i języka obcego.
DODATKOWO – Naszym uczniom proponujemy bezplatne korzystanie z Internetu, różnorodne koła zainteresowań np. młodych żywieniowców, zajęcia sportowe, możliwość uczestnictwa w płatnych kursach (np. kelnerski), a także stypendia naukowe – za wysokie wyniki w nauce i stypendia za szczególne zaangażowanie w życie społeczne szkoły oraz pomoc materialna dla uczniów z rodzin o niskich dochodach. Prowadzimy bezpłatny cykl zajęć wspierających rzetelne przygotowanie do egzaminów zewnętrznych: maturalnego i potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
TWOJA PRZYSZŁOŚĆ – Absolwenci tego kierunku będą przygotowani do podjęcia pracy zawodowej w branży gastronomicznej i produkcyjno – usługowej, samodzielnego prowadzenia własnej działalności usługowej, a także dalszego kształcenia na kierunkach związanych z technologią żywienia, biotechnologią itp.
Przedmioty rozszerzone:
- Język angielski
- Biologia
Przedmioty punktowane podczas rekrutacji:
- Język polski
- Matematyka
- Język angielski
- Biologia