Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch potraw do oceny: dania głównego i przystawki. Surowcem wyjsciowym były krajowe ryby słodkowodne. Szkoły reprezentowane były przez trzyosobowe ekipy uczniów. Przedstawicielami naszej szkoły były trzy uczennice z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Agnieszka Hejnosz, Gabriela Bochnak, Katarzyna Kontek wraz z opiekunem Pania Małgorzatą Rożek-Ziobro.
Uczennice w ramach konkursu przygotowały trzy potrawy. Wśród przystawek na zimno zaserwowały Sałatkę z wędzonym pstrągiem, natomiast na ciepło Okonia w sosie cytrynowym w kolorowej salsie. Jako danie główne podały Tolpyge w risotto z peczaku. Potrawy zostały zaprezentowane w pięknej scenerii stołu o tematyce morskiej wśród sieci morskich, rybek, muszli oraz pereł.
Poziom przygotowanych potraw był wysoki. Jury doceniło trud naszej drużyny i nagrodziło II miejscem w kategorii przystawka.
Specjalnymi gośćmi oceniającymi potrawy byli:
- Pani Dorota Pajecka: szef kuchni Hotelu Ambasador w Rzeszowie,
- Pan Dariusz Polak: wiceszef kuchni restauracji Hotelu Bristol w Rzeszowie,
- Pan Grzegorz Bednarczyk: szef kuchni Karczma Polska w Mielcu.
Młodzież z klasy II TŻ pod okiem opiekuna a zarazem wychowawcy po raz kolejny zdobywa zaszczytne miejsce w konkursach wojewódzkich.