W dniach 27,28,29.04.2015 r. i 16.05.2015 r. w naszej szkole odbył się kurs baristyczny, w którym wzięło udział 20 uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Hotelarstwa.

GALERIA ZDJĘĆ

 

Zajęcia poprowadzili eksperci w dziedzinie profesjonalnego przyrządzania kawy. Młodzież w ciągu czterech dni nabyła umiejętności parzenia klasycznych kaw gorących m. in. Espresso, Espresso Italiano czy Macchiato. Ponadto przygotowywała napoje na bazie kawy z mlekiem, takie jak: Latte, Latte Macchiato (z syropem smakowym), Cappuccino i kawa na zimno- Frappe. Uczestnicy kursu mieli możliwość obsługiwania profesjonalnych ekspresów ciśnieniowo-kolbowych i korzystania z wielu sprzętów niezbędnych w przygotowywaniu kawy. Poznali także podstawy sztuki polegającej na wykonywaniu efektownych wzorów na powierzchni kawy ze spienionego mleka, rysowanych szpikulcem lub malowanych czekoladą Latte Art (art cafe). Dzięki 16- godzinnym warsztatom młodzież poznała techniki parzenia pysznej i aromatycznej kawy. Każdy uczestnik otrzymał certyfikat ukończenia kursu balistycznego.