W dniu 3.12.2014 r. uczniowie klasy pierwszej i trzeciej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami p. M. Rożek-Ziobro i p. M. Liszka-Wołoszyn odbyli wycieczkę dydaktyczną do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Celem działalności Stacji jest ochrona zdrowia ludzkiego przed wpływem czynników szkodliwych i uciążliwych, a w szczególności w celu zapobiegania powstania chorób zakaźnych i zawodowych. Praca Stacji koncentruje się na higienie środowiska, pracy w zakładach oraz higienie w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych. Odwiedzając WSSE młodzież miała możliwość zapoznać się z działalnością, wyposażeniem i strukturą jednostki. Podczas pobytu w Laboratorium Higieny Żywnosci i Żywienia, Laboratorium Higieny Komunalnej zainteresowani uczniowie mogli spróbować swoich sił, biorąc udział w badaniach mikrobiologicznych i sensorycznych. Zapoznali się również z procedurą pobierania próbek do analizy. Wycieczka przebiegała w przyjemnej atmosferze, byla dla uczniów i opiekunów ciekawym i kształcącym doświadczeniem.