Technik hotelarstwa

Technik hotelarstwa

W Technikum Hotelarstwa zdobędziesz doświadczenie i umiejętności potrzebnych do pracy w branży hotelarsko – turystycznej. Nauczymy Cię jak planować, organizować, koordynować    i wykonywać usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim oraz jak w ich trakcie spełniać oczekiwania klienta. Dowiesz się jak przyjąć gości w obiekcie, kompleksowo ich obsłużyć w trakcie pobytu, wykwaterować z obiektu oraz rozliczyć koszty pobytu gości i przyjąć należność. Przygotujemy Cię do obsługi gości o specjalnym znaczeniu – typu VIP, CIP czy gości niepełnosprawnych. Po ukończeniu naszej szkoły będziesz wiedział jak fachowo organizować usługi dodatkowe: konferencyjne, turystyczne, rekreacyjno – sportowe,  typu Wellness i SPA oraz okolicznościowe na specjalne zamówienie oraz prowadzić korespondencję z odbiorcami usług hotelarskich i obsługiwać sprzęt biurowy, korzystać z komputerowych programów użytkowych i hotelowych. Poradzisz sobie w najtrudniejszych sytuacjach i żaden hotelowy i turystyczny problem nie będzie dla Ciebie trudnym do rozwiązania.

Informacje dodatkowe

Uczniowie Technikum Hotelarstwa mogą dodatkowo ukończyć:

  • kurs kelnerski
  • kurs baristyczny
  • kurs barmański

Uczniowie realizują w zakresie rozszerzonym przedmioty: geografia, j. angielski,

Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: turystyka i rekreacja, hotelarstwo lub innych oraz podnosić swoje kwalifikacje na kwalifikacyjnych kursach zawodowych:  Turystyka i rekreacja – Uniwersytet Rzeszowski, Turystyka i rekreacja – Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania Rzeszów, Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu – Turystyka, Organizacja i Zarządzanie w Politechnice Rzeszowskiej, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyższa Szkoła Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia

Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacji w zawodzie:

Kwalifikacja 1: TG.12. Planowanie i realizacja usług w recepcji – egzamin z tej kwalifikacji odbywa się na koniec klasy drugiej

Kwalifikacja 2: TG.13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie -uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej

Sylwetka absolwenta

W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • promocji oraz sprzedaży usług hotelarskich
  • obsługi gości w recepcji hotelu
  • rezerwacji usług hotelarskich
  • udzielania informacji turystycznej
  • rozliczania kosztów pobytu w hotelu
  • przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczejUczeń odbywa również 4 tygodniową  praktykę zawodową w renomowanych hotelach.Technik hotelarstwa znajdzie zatrudnienie w hotelach, motelach, pensjonatach, restauracjach, biurach podróży jako:
  • recepcjonista
  • kelner
  • barman
  • pracownik służby pięter
  • pracownik służby parterowej
  • organizator usług cateringowych
  • pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej
  • pracownik stowarzyszeń i organizacji hotelarskich i turystycznych Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
  • nowoczesne, świetnie wyposażone pracownie hotelarskie,
  • nowocześnie wyposażone pracownie obsługi konsumenta,
  • pracownie komputerowe,
  • kształcenie praktyczne w renomowanych hotelach i zakładach gastronomicznych.