Kwalifikacja HGT.02.

„Przygotowywanie i wydawanie dań” –  3 semestry (przy posiadanym wykształceniu zawodowym pozwala na uzyskanie nowego zawodu: kucharz)

Kształcenie jest zorganizowane w formie zaocznej – tzw. weekendowej, co umożliwia słuchaczom połączenie nauki z pracą zawodową.

Słuchacze, uczestnicząc w zajęciach, otrzymują zaliczenie na podstawie obecności na zajęciach; nie stosuję się ocen, tak jak w przypadku uczniów.

   Warunki uczestnictwa:

  • Brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu kucharza;
  • Posiadanie aktualnej książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych;
  • Strój roboczy i obuwie ochronne.

   Cele kursu:

  • Przekwalifikowanie się i zdobycie nowego zawodu;
  • Doskonalenie zawodowe i dostosowanie do rynku pracy;
  • Umożliwienie osobom dorosłym dalszego kształcenia.

 Dlaczego warto?

  • Bezpłatna forma kształcenia;
  • Możliwość spotkania z innymi pasjonatami kuchni i dzielenia się doświadczeniem;
  • Zjazdy: piątek po godz. 15.00 oraz sobota od 8.00 (możliwość dostosowania godziny zajęć do potrzeb słuchaczy);
  • Możliwość skrócenia liczby godzin poprzez przepisanie oceny z przedmiotów realizowanych w poprzednim kształceniu, np. z przedsiębiorczości, ekonomiki, technologii gastronomicznej, bhp czy zajęć praktycznych;
  • 60% godzin to zajęcia w formie ćwiczeń, zajęć praktycznych i praktyki zawodowej w pracowniach symulacyjnych i kuchniach renomowanych restauracji;
  • Słuchaczami mogą być osoby z wykształceniem podstawowym, gimnazjalnym, średnim a także wyższym.