Dnia 12 października uczniowie klasy 2 TŻiUG odbyli kolejną z cyklu „Wycieczka dydaktyczna naszej klasy”. Tym razem miejscem docelowym był zakład Przetwórstwa Owocowego RAUCH w Przeworsku. Firma ta zajmuje się produkcją i sprzedażą zagęszczonych soków owocowych i naturalnych aromatów z owoców: aronii, jabłek, malin, wiśni i rabarbaru. Podczas wycieczki mogliśmy obserwować, jak powstaje naturalny sok jabłkowy. Poznaliśmy część zakładu odpowiedzialną za przyjęcie surowca, następnie zgodnie z zasadami HACCP-u zostaliśmy zaopatrzeni w jednorazową odzież ochronną i udaliśmy się do działu produkcyjnego, gdzie dokładnie omówione zostały linie produkcyjne tłoczenia soku z owoców, podgrzewania miazgi, filtracji i pasteryzacji. Serdeczne podziękowania składamy kierownikowi firmy RAUCH p. Tomaszowi Kukulskiemu za wyczerpujące i interesujące przedstawienie całego procesu produkcyjnego i gościnne podjęcie.

Opiekę nad uczniami sprawowały p. M. Rożek-Ziobro i p. Grażyna Dzierga, którym dziękujemy za to, że starają się nas zainteresować nowinkami ze świata żywienia.